Showtime

It’s showtime!

U hebt een kitten gekocht en misschien hebt u wel tegen uzelf gezegd, dat u nooit zou gaan showen. Zo’n kat een hele dag in een kooitje, dat moet toch wel heel vervelend zijn! Maar ergens begint het toch te kriebelen! U bent zelf op een show gaan kijken en al die katten zagen er toch niet bepaald getergd uit. Het grootste deel lag lekker te slapen, een stel keek wat verveeld rond naar alle mensen, die de show bezochten en kittens waren dikwijls vrolijk aan het spelen. En al die katteneigenaren kunnen toch geen dierenbeulen zijn? Dan zou de overheid daar wel een stokje voor steken.

Nou, zo is het precies. Een kat raakt doorgaans echt niet overspannen van een dagje showen. Zeker als hij van kitten af aan regelmatig geshowd wordt, is het voor een kat de gewoonste zaak van de wereld. Goed, je hebt een dag een beetje weinig ruimte, maar dat maak je de volgende dag of ‘s avonds al weer goed door eens lekker rond te rennen, buiten in een boom te klimmen en nog eens rustig na te mijmeren over al die mensen, die jou toch wel een heel leuk dier vonden! Goed voor je ego!

Misschien bent u ook wel heel benieuwd wat de keurmeesters van uw kat vinden en dus trekt u de stoute schoenen aan.

Inschrijven

U kijkt eens in de showagenda in het Neocat magazine en u kiest een datum en plaats uit, waarvan u denkt, dat die wel geschikt zijn. U zoekt op de website van die vereniging. Dan vult u het inschrijfformulier in.

Let daarbij vooral goed op de volgende zaken:

U bent lid van Neocat, gaat u dus naar een show van Neocat, vul dan uw lidmaatschapsnummer in, dan krijgt u korting op uw inschrijfgeld.

Neem voor het invullen van de gegevens van de kat de stamboom erbij. Neem al die gegevens zorgvuldig over. Noemt u de kat Boef of Miepie, dan hebben we daar geen enkel probleem mee, maar op het inschrijfformulier moet de volledige naam van de kat staan (inclusief de catterynaam), zoals die is ingeschreven in het stamboek.

Hebt u een tabby-kat, vergeet dan niet in te vullen of die blotched (gemarmerd), spotted (gevlekt), mackerel (gestreept) of ticked (bandjes in de haren zoals een Abessijn) is. Dit is belangrijk voor de indeling bij de keuring.

Bij de klasse waarvoor u inschrijft, kruist u 3-6 maanden aan, als de kat op de datum van de show tussen 3 en 6 maanden oud is; 6-10 maanden, als de kat op de datum van de show tussen 6 en 10 maanden oud is. Is de kat ouder dan 10 maanden, dan kruist u Open Klasse aan (CAC). Is de kat al gecastreerd of gesteriliseerd, dan kruist u kastratenklasse (CAP) aan.

Bij het aantal gewenste kooien vult u normaal gesproken 1 enkele in voor één kat. Alleen als u een enorm dier wilt showen van bijv. meer dan 10 kilo, vraag dan om een dubbele kooi en zet erbij, waarom u die graag wilt. Als het even mogelijk is proberen we daar dan rekening mee te houden. De kooien van Neocat zijn in ieder geval al groter dan die van de meeste andere verenigingen. Wij houden ons echter het recht voor om drie poezen in een dubbele kooi te plaatsen.

Brengt u uw eigen sturdi mee, geef dan aan hoe breed die sturdi is. Let op: in een sturdi van 70 cm mag maar één kat.

Wilt u graag naast iemand zitten, die u kent, b.v. de fokker van uw kat of een vriend of vriendin, die nu samen met u ook wel eens zijn kat wil showen, vul dit dan duidelijk in. Niet de catterynaam, maar de naam van de persoon. Heet die persoon b.v. Jansen of de Jong, dan is het handig om de woonplaats erbij te zetten, zodat wij begrijpen wie u bedoelt. Dan zorgen wij, indien mogelijk, dat u naast of vlakbij elkaar komt te zitten.

Begrijpt u iets niet goed, mail ons dan even, dan helpen wij u graag. E-mailadres: [email protected] of [email protected]

U klikt op ‘verzenden’ en het formulier wordt verstuurd.

De bevestiging

U krijgt direct een automatische reply. Hiermee kunt u de gegevens controleren die u zelf hebt ingevuld. Hebt u zich ergens vergist, geef dat dan direct door aan het inschrijfbureau [email protected]

Nog weer enige tijd later (kan ook een paar dagen zijn) krijgt u een e-mail waarin staat hoeveel u betalen moet, op welke rekening en hoe laat wij u verwachten. Lees ook deze zorgvuldig door en controleer hem op vergissingen. Constateert u een fout, mail dan even het inschrijfbureau, dan wordt de fout hersteld. Vergeet dit nooit, want het is belangrijk voor de keuring van uw kat. Vermeld bij wijzigingen altijd uw exposantennummer en het inschrijfnummer van de kat.

Duurt het lang voordat u deze bevestiging krijgt? Kijk dan eerst in uw spambox.

Gaat u later regelmatig showen, geef dan tijdig eerder behaalde titels met de naam van de keurmeester, die de kat de titel heeft gegeven, door aan het inschrijfbureau.

Wijzigingen in kleur en klasse die een week voor de show of op de dag zelf pas worden doorgegeven, kosten € 7 per wijziging,

Op de bevestiging staat het verschuldigde bedrag, betaal het zo spoedig mogelijk. Het maakt, dat u ‘s morgens op de show vlot naar binnen kunt en het bespaart u administratiekosten. Neem, als u kort voor de show betaald heeft, uw betalingsbewijs mee. Als u pas op de show betaalt, kost dat 10% extra.

Voorbereidingen

Dan nadert de dag van de tentoonstelling. U zorgt dat uw kat showklaar is. Dat betekent, dat uw kat schoon is, vrij van vlooien, met schone oren en een schone vacht. Maar dat betekent ook, dat uw kat op tijd ingeënt moet zijn, minimaal twee weken voor de show, tegen kattenziekte en niesziekte. Het is afhankelijk van het gebruikte vaccin hoe lang de inenting geldig is. Controleer dit goed!

Draag er zorg voor dat uw kat goed ingeënt is. Niets verspreidt zich zo gemakkelijk als een virus en u wilt tenslotte uw kat gezond houden. Is uw kat dus volledig ingeënt als kitten en laat u hem keurig op tijd inenten, dan is er geen vuiltje aan de lucht.Gaat u echter naar een show in het buitenland, dan moet u de kat ook tenminste 21 dagen voor de show laten inenten tegen rabiës. De geldigheid van de rabiësinenting is afhankelijk van het gebruikte vaccin.

Dan pakt u de dag voor de show alles in, wat u op de grote dag nodig zult hebben:

Bewijs van inschrijving en eventueel betalingsbewijs

Inentingsboekje

Etensbakje en waterbakje

Een klein kattenbakje (grit is in Neder­land altijd beschikbaar op een tentoonstelling)

Eten voor de kat (géén eendagskuikens)

Iets voor op de bodem van de kooi: een dikke badhanddoek of een kussen of kleedje.

Gordijntjes als afscheiding tussen uw kat en de buurkatten op de show. Deze kunt u zelf maken (de tussenwandjes in Neder­land zijn altijd 50×50 cm) en bevestigen met een spanveertje, maar u kunt ze bij Neocat ook schoon gewassen en gestreken huren bij de informatiestand.

Verzorgingsartikelen voor de kat om hem nog even de ‘finishing touch’ te geven voor hij gekeurd wordt.

Eventueel een mandje, waar de kat graag in ligt.

Voor uzelf kunt u eten en drinken meenemen, als u de kosten beperkt wilt houden en niet bij uw kat vandaan wilt.

Verder zet u de reismand klaar, zodat u ‘s morgens uw kat er zo in kunt zetten. Is het koud en is uw kat niet gewend aan buiten zijn of een wat kouwelijk type, zorg dan voor een hoes of dekentje over de mand voor als u buiten bent.

De show

‘s Morgens geeft u uw kat te eten en geeft hem even de tijd om op de bak te gaan. Dat is veel prettiger dan wanneer hij onderweg hoge nood krijgt en zijn behoeften moet doen. U doet de kat in de reismand, pakt uw bagage, en gaat op pad.

Op de bevestiging staat de tijd voor de veterinaire keuring, bijv. van 7.00 tot 9.00 uur. Zorg dat u binnen die tijd aanwezig bent in de tentoonstellingshal. Het heeft echt geen zin om tijden voor de aanvang van de veterinaire keuring voor de deur te staan. U kunt dan nog niet naar binnen, want de dierenartsen gaan niet voor de vastgestelde tijd aan het werk.

De veterinaire keuring

Als u de hal binnenkomt, treft u daar mensen van het secretariaat aan. U noemt uw naam en u krijgt van hen een envelop met daarin een kooikaart. Met deze envelop en het inentingsboekje gaat u naar één van de dierenartsen. U zet uw kat op de ontsmette tafel en de dierenarts controleert het inentingsboekje en kijkt uw kat na: schone neus en ogen, schone oren, schone vacht zonder ongedierte en eventuele aandoeningen. Is uw kat in orde bevonden, dan krijgt u een stempel op de kooikaart.

In de zaal

U pakt de kat en het inentingsboekje weer in en gaat naar de ingang van de zaal. Bij de ingangscontrole worden de kooikaarten en het aantal katten, dat u meeneemt, gecontroleerd.

Op de envelop, die u bij de ingang gekregen heeft, staat behalve uw naam een vakletter en een nummer. U zoekt in de zaal het betreffende vak op en daarna het kooinummer. (Dit is een ander nummer dan dat op uw bevestiging, we werken nu met catalogusnummers!) Dat is de kooi voor uw kat. Ga nooit verhuizen en verhang nooit kooinummers! Dat kooienplan is een enorm karwei, want andere exposanten hebben ook hun voorkeur voor plaatsing kenbaar gemaakt. De gevolgen van zulke privé-acties zijn heel vervelend: Andere exposanten hebben de kooien voor hun katten niet meer naast elkaar; Jan zit niet meer naast Truus, terwijl hij dat nog zó had doorgegeven; men kan u en uw kat niet vinden en het resultaat is, dat uw kat niet gekeurd wordt.

Nu richt u de u toegewezen kooi in met de gordijntjes en de bodembekleding. U kijkt uw kat na, maakt hem showklaar en zet hem in de kooi. U neemt het kattenbakje en haalt in de zaal wat kattengrit en u vult het waterbakje. Misschien heeft hij zin in wat eten? Nu is het wachten op de dingen die komen gaan en tijd voor een kop koffie of thee.

De keuring

Zodra de veterinaire keuring is afgelopen, alle katten dus binnen zijn en het secretariaat eventuele problemen heeft opgelost, begint de keuring van de katten. De keurmeesters, die voor deze tentoonstelling uitgenodigd zijn, nemen hun plaatsen in de keurruimte in, krijgen een assistent (een steward) bij zich, nemen hun keurboek voor zich en de stewards gaan de zaal in om de eerste mensen te waarschuwen, dat ze met hun kat naar de keurruimte moeten komen. Wordt u door een steward opgeroepen om uw kat te laten keuren, dan heeft u alleen heel even de tijd voor een laatste controle van uw dier, maar beslist niet voor een hele poeder-, borstel- en poetscampagne. De keurmeester wacht op u en het is de bedoeling dat de show vlot verloopt. Blijf altijd bij uw kooi tot uw kat is gekeurd. Er is beslist geen tijd om u te gaan zoeken.

U neemt uw kat op de arm en gaat naar de aangegeven keurmeester. Deze zal u verzoeken de kat op de ontsmette tafel te plaatsen. Hij/zij keurt uw kat op schoonheid naar een standaard, die iedere keurmeester hanteert voor ras, kleur en eventueel tekening en schrijft een keurrapport. Zijn er meerdere katten van dezelfde variëteit in dezelfde klasse, dan kan het zijn dat de keurmeester uw kat even apart zet of u even met uw kat laat wachten om de kandidaten te vergelijken en zo een keuze te maken voor de eerste, tweede, derde plaats enzovoort.

Bovendien mag de keurmeester een Best in Variëteit kiezen uit alle katten van één variëteit, die op de tentoonstelling aanwezig zijn. Hebt u bijv. een Perzisch langhaar blauw en zijn er nog vier katten van diezelfde kleur ingeschreven, dan kiest de keurmeester daaruit het beste exemplaar ongeacht klasse of leeftijd. Als uw kat de enige in die kleur is, voegt het inschrijfbureau wat kleuren bijeen, zodat een groepje ontstaat waaruit de keurmeester een Best in Variëteit kan kiezen. In principe kan dus iedere kat Best in Variëteit worden.

Het is niet toegestaan dat u een uitgebreid gesprek voert met de keurmeester. Deze kan u eventueel enige uitleg geven, maar is daartoe niet verplicht. Als de keurmeester uw kat gekeurd heeft en u kenbaar maakt klaar te zijn, gaat u terug naar uw plaats en zet uw kat weer in de kooi. De uitslag van de keuring blijft nog een poosje geheim.

Zo worden in de loop van de ochtend en de eerste helft van de middag alle katten gekeurd.

Intussen wordt op het podium al een aantal prijzen uitgereikt, bijv. Beste Nesten, Beste Huiskatten, enz.

Zijn alle katten gekeurd, dan vult iedere keurmeester een lijstje in met de door hem/haar voorgedragen katten voor de Best in Show verkiezing. Iedere keurmeester kan de volgende voordrachten doen:

Beste kater

Beste poes

Beste kastraat kater

Beste gesteriliseerde poes

Beste kater 6-10 maanden

Beste poes 6-10 maanden

Beste kater 3-6 maanden

Beste poes 3-6 maanden

De Best in Show -verkiezing

Eventueel wordt een combinatie gemaakt, bijv. van de kastraat katers en gesteriliseerde poezen, wanneer de aantallen daar aanleiding toe geven. Vervolgens worden bijv. alle voordrachten voor Beste kater korthaar opgeroepen. Alle korthaar- keurmeesters kiezen nu met elkaar uit die voordrachten de Best in Show korthaar kater. Iedere keurmeester heeft hierbij één stem.

Zo wordt het hele bovengenoemde rijtje afgewerkt. Dan is dus bekend welke katten er Best in Show korthaar zijn.

Uit deze Best in Show geworden katten wordt de Best of Best korthaar gekozen. Evenzo worden de Best in Show’s van de andere groepen afgewerkt. Soms worden de groepen nog weer onderverdeeld al naar gelang de aantallen voor een aparte Best in Show serie, b.v. Maine Coons en Noorse Boskatten samen een eigen Best in Show serie, of de kortharen gesplitst in de slanke en de ronde vorm. De Special op de tentoonstelling heeft vaak een eigen Best in Show.

Tenslotte wordt uit de katten die Best of Best geworden zijn, de Best over All, de beste kat van de tentoonstelling gekozen.

U kunt zich voorstellen, dat de linten en bekers steeds groter worden naarmate de prijzen hoger worden. De Best over All kan meestal wel een grote tas extra gebruiken om alle prijzen netjes thuis te krijgen.

Publiek

Gedurende de openingstijden voor het publiek zult u heel wat mensen aan uw kooi krijgen, die uw kat bewonderen en soms wat informatie van u willen hebben. Ook dat hoort bij een tentoonstelling. Er kunnen heel leuke contacten uit ontstaan. Bovendien heeft u volop gelegenheid om zelf op de show te kijken naar de andere katten, waarnaar uw interesse uitgaat en een praatje te maken met de eigenaren. Uw kat moet goed zichtbaar zijn voor het publiek!

Hebt u vragen over de organisatie of over zaken, die de vereniging betreffen, dan staan de medewerkers achter de informatiestands voor u klaar.

Slot

Pas als de show afgelopen is en de laatste prijzen zijn uitgereikt, gaat u de kat in de reismand zetten en de rest van uw spulletjes inpakken. Het is wel zo leuk voor de winnaars als alle exposanten meeleven en een klaterend applaus laten horen. Dat zou u ook leuk vinden, als u daar staat. Probeer zo min mogelijk rommel achter te laten. Overal staan vuilnisbakken om grit e.d. in te doen. Tegelijkertijd komen medewerkers in uw vak met een mand met oorkondes. Zij roepen het shownummer van de katten in uw vak af en delen de oorkondes uit, waaraan op de achterzijde het keurrapport is gehecht. U kunt een lint krijgen als uw kat minstens Uitmuntend behaald heeft. Wij hopen voor u, dat uw kat succes en u een leuke dag heeft gehad. Alle medewerkers hebben daar in ieder geval hun uiterste best voor gedaan.

Het belang van het showen

Als u meer wilt weten over uw kat en het oordeel van verscheidene keurmeesters wilt horen, is het belangrijk om regelmatig te showen. Bovendien vergaart u, als de kat succes heeft, langzamerhand 3 CAC’s, 3 CACIB’s enz. die u laat registreren bij de titelregistratie van Neocat. Zo wordt uw kat Kampioen, Interna­tionaal Kampioen enz. Daarbij kunt u een prachtig lint bestellen met daarop de titel, die uw kat heeft behaald.

Wilt u gaan fokken, dan stellen de keurrapporten u in de gelegenheid een goed beeld te krijgen van de plus- en minpunten van uw poes of kater, wat u weer helpt om een juiste partner voor uw kat te vinden, die dat aanvult, wat uw dier nou net te kort komt. Voor eventuele dekkingen of voor de aanschaf van een voor u interessant kitten kunt u goede contacten leggen met andere fokkers op de show. Bovendien leert u ontzettend veel van de ervaringen van andere fokkers.

Daarnaast legt u mogelijk goede contacten met bezoekers, die graag een kitten van u zouden kopen, als u een nestje gefokt heeft. Het is nu eenmaal zo, dat u niet alle kittens uit een nest kunt aanhouden. Dat zou na enige jaren een leuke chaos in uw huis veroorzaken. Wilt u een kitten zelf houden uit een door u gefokt nest en kunt u niet goed kiezen, vraag dan een ervaren fokker om hulp of breng uw nest uit op de show en vraag de keurmeester om advies.

Neocat.nl maakt gebruik van cookies. Neocat.nl gebruikt cookies onder andere om de website te analyseren en te verbeteren en voor social media. Meer informatie

Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op de websites van Neocat.nl

Sluiten